Σε αυτό το ιστολόγιο καταγράφουμε όσα όμορφα συμβαίνουν στο σχολείο μας τώρα, έτσι.. για να μείνουν στη μνήμη τόσο τη δική μας όσο και των μαθητών μας.... έτσι για να θυμόμαστε τη προσωπική μας ιστορία...θα είναι κάτι σαν το ημερολόγιο της παιδικής μας ηλικίας. ..μπορεί και σαν μια μηχανή που θα γυρίζει το χρόνο πίσω. Αφιερωμένο στους μικρούς πρωταγωνιστές...

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ




Η πρωτομαγιά των λουλουδιών έχει σχέση με τα Ανθεστήρια. Τα Ανθεστήρια ήταν μία γιορτή με την οποία οι Αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τον ερχομό της Άνοιξης και το άνοιγμα των λουλουδιών.
Την πρωτομαγιά φτιάχνουμε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι ένα στεφάνι με λουλούδια (συνήθως αγριολούλουδα, μαργαρίτες και πιο σπάνια παπαρούνες) συνήθως από τους αγρούς.
Είναι μια κατασκευή από λουλούδια που σηματοδοτεί με τον πιο «ευωδιαστό» τρόπο τον ερχομό της άνοιξης.. Το μαγιάτικο στεφάνι είναι αυτό που θα βάλουμε στην  πόρτα του σπιτιού. Το στεφάνι θα παραμείνει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στη γιορτή του Αη Γιάννη του Κλείδωνα το ρίχνουν στη φωτιά. Ανάβουν φωτιές σε δρόμους και πλατείες και πηδούν πάνω από τη φωτιά τρεις φορές, τρέχοντας. Συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη, γεγονός που θέλουν οι άνθρωποι να φέρουν και στα σπίτια τους.






Όμως σήμερα δεν γιορτάζουμε μόνον αυτό…
 Πριν από 126 χρόνια οι εργάτες των εργοστασίων δούλευαν πάρα πολλές ώρες, ακόμα και τις Κυριακές. Η ζωή τους ήταν δύσκολη και σκληρή .
Οι εργάτες που ζούσαν στο Σικάγο της Αμερικής, αποφάσισαν να ξεσηκωθούν και  να εργάζονται 8 ώρες την ημέρα, ώστε μετά να έχουν 8 ώρες ελεύθερες με τις οικογένειές τους και 8 ώρες ύπνου το βράδυ. Όλοι μαζί σταμάτησαν να εργάζονται και βγήκαν στους δρόμους. Έκαναν δηλαδή απεργία.Από τότε η 1η Μαΐου κάθε χρόνου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, ως ημέρα των εργαζομένων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου